Monday, 22 May 2017

Dr. Saifullah- Bakti Kami Tiada Sempadan

MRA Kedah dipimpin oleh dokor muda yang bernama Dr. Saifullah Al Hany. Beliau dan tim bergerak dibidang kemanusiaan yang melibat kesihatan,kemiskinan, pendidikan dan gelandangan.Kerja-kerja kebajikan tidak terbatas di negeri Kedah sahaja. Ianya meliputi  Pulau Pinang dan negeri-negeri yang lain.

"Kami memang berhajat menghantar tim MRA Kedah  ke Kampucia. Tetapi ada sedikit masalah logistik dan sumber manusia." Keadaan ini menyebabkan pemergian tim MRA Kedah terpaksa ditangguhkan buat sementara waktu menurut pakar ortopedik yang kini berkhidmat di Sultan Abdul Halim Mu'azam Syah Sungai Patani.

MRA Kedah memberikan khidmat pemeriksaan kesihatan percuma kepada warga Rohingya yang tinggal Kampung Bagan Dalam, Butterworth, Pulau Pinang. Di sini  terdapat240 orang keluarga Rohingya.MRA Kedah dengan kerjasama MRA Pulau Pinang telah mengadakan pemeriksaan kesihatan secara percuma. Majlis berkhatan untuk anak-anak lelaki turut memeriahkan keadaan.. Seramai 21 orang anak lelaki Rohingya telah berjaya disunatkan. Kampung yang menjadi penempatan orang terhimpit dicelah-celah kondominium dan bangunan tinggi melangit..


Persiapan untuk berkhatan di Kampung Bagan Dalam, Butterworth,Pulau Pinang, Walaupun berada didalam keadaan yang serba kurang program menyunatkan 21 orang Rohingya berjaya dilakukan.

MRA Kedah turut bersama menyantuni gelandangan di Pulau Pinang bersama Soul Foundation dan MRA Penang.MRA Kedah menghulurkan kit kesihatan untuk kegunaan gelandangan di Pulau Pinang.

Puan Ramlah Md Salleh, setiausaha MRA Kedah seringkali ke Hujung Selatan memberikan sumbangan ke anak yatim dan fakir msikin. Beliau mengelola 'Rumah Berteduh' untuk wanita yang dirundung malang.

Dr.Farid selaku Penolong Setiausaha meluangkan masanya membantu MRA Pulau Pinang yang baru berusia setahun jagung.Oleh Shakir Md Taha
whatsApp 013 4815577

No comments:

Post a Comment