Sunday, 9 April 2017

Pengalaman Di Hujung Selatan Negara Gajah Putih

Saya sudah lama mendengar nama Patani. Tetapi tidak pernah berkesempatan berkunjung ke Patani sehingga mencecah usia 50an. Nama Sheikh Daud tidak asing bagi mereka yang belajar di pondok. Nama Tok Sheikh ini sentiasa meniti dibibir mereka.Kitab Sheikh ini adalah sebahagian daripada diri mereka.Semua pelajar pondok menggunakan kitab yang dikarang oleh pujangga dan ulamak tanah jawi ini. Tapi ramai yang tidak mengetahui sejarah perjuangan Tok Sheikh Daud Al-Fathoni. Sejarah perjuangan Sheikh yang besar dan cukup alim tidak diajar di Malaysia khususnya di sekolah kerajaan. Mungkin ada pelajar pondok yang belajar dan mengetahui sejarah perjuangan Sheikh ini tetapi jumlahnya boleh dibilang dengan jari. Pendidikan yang disemai dan ditanam oleh Sheikh Daud cukup berkesan dan sukar dipadam walaupun ada usaha bersungguh-sungguh dilakukan. Umat Melayu Islam Patani masih berpegang kuat dengan ajaran Iskan khususnya wliayah Jala.Menara(Narathiwat) dan beberapa kawasan dalam wilayah Singgora. Empat wilayah Melayu Islam ini berhempas pulas mempertahankan pegangan agama Islam dan kebudayaan Melayu. Walaupun begitu umat Islam belum mampu memartabatkan bahasa Melayu sebagaimana yang dihasratkan oleh pejuang utama keadilan, Haji Sulong. Arus Siamisasi begitu kuat memukul minda umat Melayu Islam diHujung Selatan. sehingga sebilangan besar mereka tewas dan lebih selesa mengelarkan ataupun membahasakan diri mereka sebagai "Thai Muslim"
Dalam kitab Sejarah Melayu banyak sekali menyebut nama Singgora (sekarang disebut Songkhla) Contohnya: Telur itek dari Singgora, Pandan terletak di Langkahi, Darahnya titek di Singapura Badannya terhantar di Langkawi. Semua wilayah ini milik umat Melayu Islam pada suatu masa dahulu. Dalam hubungan ini saya tertarik dengan ucapan Lord Macaulay di arlimen British. Beliau melihat betapa berkesan dan ampuh sekali pendidikan Islam di India sehingga sukar sekali dicairkan iman umat Islam. Lord Macaulay semasa di India tidak bertemupun dengan seorang pengemis ataupun pencuri. Budayanya begitu luhur srkali. Menurut Lord Macaulay lagi, selagi sistem pendidikan Islam di India menjadi pasak dan tonggak kehidupan umat Islam di India selagi itu British tidak akan mampu menguasai India. Dengan memperkenalkan sistem pendidikan Inggeris satu demi satu satu budaya dan cara hidup umat Islam dihakiskan setelah British melebarkan jaring pendidikan pendidikannya ke wilayah Nusantra ini dan Patani juga tidak kecuali.


  Apa yang menarik tentang wilayah di Hujung Selatan ini tidak ditemui seorang pengemispun. Saya telah berkelana di wilayah ini sejak tahun 2013 sehinggalah sekarang. Di Jalapun tiada. Di Singgorapun tiada. Di Menarapun tiada ditemui Di Patanipun tiada.


Apa yang tiada di wilayah yang terluka ini ialah keadilan dan keamanan. Umat Islam di sini amat merindui keadilan. Mereka rindukan keamanan. Keadilan dan keamanan masih jauh berbalam-balam.

Tulisan asalnya oleh penulis tersiar dalam blog Thailand Deepsouthwatch.org/ms/node/9616 atas nama Tun Sri Lanang Al Filfilan Oleh Shakir Md Taha.

No comments:

Post a Comment