Sunday, 23 October 2016

Pesanan Sang Presiden MRA Pusat


Ramai yang mengambil mudah istilah yang digunakan ketika bercakap ataupun menulis. Antara istilah yang sering  disalah gunakan ialah 'kebetulan' dan 'mangsa'. Contohnya,kebetulan kedatangan pengetua baru, andapun bersara.Sebenarnya dalam falsafah Islam istilah kebetulan tidak boleh digunakan,tegasnya tidak ada istilah itu dalam kehidupan umat Islam.

Demikian juga istilah mangsa banjir. Banjir dihantar oleh Sang Pencipta kepada hambanya sebagai bentuk ujian. Ataupun lebih tepat disebut sebagai ditimpa musibag. Menurut Dato' Dr. Abdul Razak dengan ditimpa musibah manusia akan sedar dan kembali ke jalan Allah.

Tetapi dalam kontek yang lain istilah mangsa boleh digunakan. Contohnya mangsa peperangan. Kezaliman dalam peperangan dilakukan oleh manusia.  Tangan-tangan manusia yang melakukan kekejaman daan kezaliman.

Beliau juga menyebut tentang kesihatan mobiliti dikalangan rakyat Malaysia. Kadarnya telah meningkat dan cukup membimbangkan.  Bermula dengan kadar 10% telah meningkat kepada 29.7%. Macam-macam perkara yang tidak elok boleh berlaku.
                                                                   
                                                                                   

 Beliau juga menyentuh cara membantu orang susah iaitu dengan membantu memberikan keperluan mereka dahulu. Kemudian barulahkita 'memberi kail'  kepada mereka,jelas beliau lagi.

Beliau berkata demikian dalam majlis penghargaan kepada aktivis MRA Kedah, MRA Pulau Pinang dan Unggas Pulau Pinang di bandar Laguna Merbuk, Sungai Patani, Kedah

Oleh Shakir Md Taha

No comments:

Post a Comment