Saturday, 29 October 2016

BERSAMA INGIN DUKA PENGHUNI PAYA NAHU FASA 1

Penghuni Flat Paya Nahu Fasa 1 sudah sekian lama dipinggirkan  oleh pihak berkuasa. Kawasan di sekitar terbiar melarat. Longkang tersumbat. Air tersekat. Sampah menimbun. Rumput tumbuh segar tidak terurus.

Penghuni Flat Paya Nahu Fasa 1 belum ini tinggal dipinggir Sungai Patani. Mereka ada rumah sendiri.Bercucuk tanam dan berkebun sayur. Walaupum pendapatan tidak seberapa kehiudpan mereka dikampung tenang dan selesa.

Kehidupan mereka yang tenang mula berkocak apabila diarahkan berpindah ke rumah flat di Paya Nahu.Jentolak dengan rakus dan tanpa belasan membaham rumah kediaman dan tanaman mereka.Mereka tidak ada pilihan melainkan berpindah yang rumah flat tiga bilik seluas kangkang kera.

Penduduk Kampung Selut,Kampung Lebai Man, Kampung Raja.Kampung,Kampug Tebu,Kampung Pisang dan Kampung Pulau Hawai dengan berat meninggalkan kampung halaman mereka.

Menurut seorang pemimpin kecil di Flat Paya Nahu, Encik Alang Kasturi, tempat kediaman mereka masih kabur dari segi statusnya. Sewaktu diarahkan pindah mereka tidak diberi sebarang pampasan.Mereka diminta membayar RM90.00 sebulan kepada pihak berkuasa sebagai 'sewa' .Ramai yang tidak mampu membayar kerana tidak mempunyai pendapatan yang tetap ditambah pula dengan status tempat tinggal yang masih kabur.

                                                                   Encik Alang Kasturi.

Oleh Shakir Taha

No comments:

Post a Comment